Skip to main content
 
 
 
 
 
 

Enoa

Operosa je član enoe - evropske mreže operskih akademija koja podržava i prati umjetnike iz operskog sektora - kreativce i izvođače - u razvoju njihovih profesionalnih karijera.

Budimo u kontaktu

Pratite nas

The enoa network was born from the wish of a number of operatic institutions

Nakon deset godina međunarodne saradnje u oblasti obuke i stvaralaštva, mreža je uvjerena da budućnost opere u Evropi zavisi od otvaranja sektora za raznovrsniji spektar umjetnika, zajedno sa proširenjem repertoara na inovativnu operu, odražavajući probleme današnjeg svijeta.

enoa, uz podršku programa Kreativna Evropa, time obnavlja svoju posvećenost umjetnicima i stvaralaštvu.

Njen novi program pod nazivom OSNAŽIVANJE OPERE: RUŠENJE GRANICA ZA INSTITUCIJE I UMJETNIKE, ima za cilj da podstakne, podrži i podijeli inovativne operske projekte, prenoseći nove narative koji su angažovani u savremenom društvu. Njegova implementacija takođe ima za cilj da ukloni umjetničke i finansijske barijere, kao i nesvjesne pristrasnosti koje ometaju pojavu novih umjetničkih izraza u svim oblastima operskog sektora, od obuke i regrutovanja umjetnika do operske produkcije i zakazivanja.

Cilj programa je da promoviše raznolikost i raznovrsne umjetničke forme izražavanja u cjelokupnom evropskom operskom sektoru i da u potpunosti transformiše prakse i načine rada putem:

  • Rada na obuci i profesionalnoj integraciji kreativnih umjetnika i izvođača sa teorijskim i praktičnim radionicama.
  • Prilagođene imersivne rezidencije u institucijama mreže, pomažući da se otvori svijet opere umjetnicima bez iskustva u sektoru i onima koji dolaze iz drugih umjetničkih disciplina (džez, pozorište, ples, poezija, primijenjena umjetnost, itd.)
  • Inovativni operski projekti, koji otjelotvoruju nove narative, proizvedene od strane kreativnih timova regrutovanih putem konkursa širom Evrope za projekte i inkluzivnog procesa selekcije, praćene eksperimentalnim i razvojnim radionicama čiji su domaćini članovi mreže.
  • Program za obuku učesnika o pitanjima jednakosti i različitosti u cilju podizanja svijesti i transformacije praksi u sektoru u smislu kreiranja, programiranja, zapošljavanja i komunikacije.
  • Politika naručivanja, produkcije i izvođenja djela, promovišući raznolikost i mobilnost među umjetnicima i produkcijama.

Danas mreža ima 12 punopravnih partnera i 9 pridruženih partnera, uključujući najvažnije evropske operske institucije. Stvaranje enoe 2009. godine i prvih nekoliko godina djelovanja (2011-2015) omogućilo je njenim partnerima da se udruže i promovišu umjetničke radionice za obuku i razvoj. Pokretanje i implementacija programa Young Opera Makers (2016-2020) bila je savršena odskočna daska za partnere da testiraju inovativne puteve profesionalnih integracija i kreativne procese na nivou cijele Evrope.

Od 2009. godine, enoa je pružila podršku preko 1.500 umetnika, razvila je i pokrenula evropske turneje za 17 operskih produkcija, od kojih su 12 bile svjetske premijere.