Skip to main content
 
 
 
 
 
 

Rezime

Operosu je osnovala Katherine Haataja, finski mecosopran, u svrhu promocije mladih ralenata opere i klasične muzike.

Svrha & Cilj

Aktivnosti Operosa kreirane su sa ciljem da se klasična i savremena remek djela savremenom interpretacijom približe široj i mlađoj publici.

Cilj Operose je da se fokusira na repertoar idealan za mlade operske pjevače kroz saradnju sa vodećim međunarodnim gostujućim umjetničkim direktorima i predstavljajući operu kao moderan oblik umjetnosti i zabave.

Operosa Montenegro Opera Festival

Godišnji ljetnji festival obuhvata uzbudljive međunarodne koprodukcije i gostovanja, kao i operske produkcije i koncerte, koje stvaraju i izvode novi talenti i renomirani profesionalci. Festival je 2023. godine proslavio 10 godina održavanja u Crnoj Gori i od 2015. je nagrađivan EFFE etiketom izuzetnih evropskih festivala. Kombinacija bogatog kulturnog naslijeđa, zadivljujućih tvrđava sa pogledom na more i jedinstvenih nastupa međunarodnih talenata privlače publiku i medije iz cijelog svijeta.

Istorijat

Istorijski Stari grad i okolne tvrđave u Herceg Novom na obali Jadrana dom su Operosa Montenegro Opera Festivala. U Crnoj Gori je tokom godina održano mnoštvo događaja u produkciji Operose. Od 2007. lokacije festivala uključuju i dvorac Evksinograd u Varni, Narodno pozorište Ivan Vazov u ​​Sofiji u Bugarskoj, Dom omladine i Zadužbinu Ilije M. Kolarca u Beogradu, u Srbiji, a turneje operskih produkcija Operose su dospjele do publike u preko 30 udaljenih gradova širom Balkana.

Operosa Academia

Operosa Academia je program za mlade umjetnike i profesionalce koji im omogućava da steknu važan pravac u svojoj karijeri u okviru izvođačkih umetnosti. Operosa je saradnik na pjevačkim takmičenjima u regionu i dodjeljuje brojne nagrade, uključujući profesionalne angažmane i učešće na majstorskim kursevima sa najvećim imenima i institucijama operske industrije. Pored organizovanja majstorskih radionica, kurseva, stručnog usavršavanja i studijskih produkcija, Operosa Academia takođe nudi prekogranične mogućnosti za mlade umjetnike kroz Operosa partnerstvo u enoi. Proširujući obim umjetničkog razvoja za mlade umjetnike, Operosa je ponosni član enoa mreže od 2015. Trinaest evropskih operskih institucija, preko hiljadu mladih umjetnika i oko tri stotine profesionalaca čine enoa zajednicu.

Operosa Corporate

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj poziciji u svijetu scenskih umjetnosti, Operosa je u mogućnosti da ponudi produkcije za korporativne događaje dizajnirane da zadovolje različite potrebe u zavisnosti od prilike, lokacije i brenda.

Kroz detaljne konsultacije i pažnju posvećenu detaljima mi odvajamo vrijeme kako bismo što bolje razumjeli Vaše potrebe, optimizovali Vaš budžet i oživjeli Vaše jednostavne ili pak grandiozne ideje.